Ana içeriğe atla

Asghar Farhadi (ESGER FERHADİ)



Farhadi ;
7 Ocak 1972'de doğdu (45 yaşında)
Homayoon Shahr, İsfahan Eyaleti, İran
Uyruk: İranlı
Alma materyali Tarbiat Modares Üniversitesi
Tahran Üniversitesi
Meslek: Film yönetmeni, senarist, film yapımcısı
Aktif yıllar: 1997-şimdiki
Eş : Parisa Bakhtavar
(M. 1990)
Çocuklar: Sarina ,Saaghar


Asghar Farhadi, 7 Mayıs 1972'de dünyaya geldi ve uluslararası alanda eleştirmenlerce alkışlanan İranlı film yönetmeni ve senaristi. Diğer pek çok ödül arasından A Ayrım filmi için Altın Küre Ödülü ve En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü aldı. 2012'de Time dergisi tarafından dünyadaki en etkileyici 100 kişiden biri seçildi.

Yaşam ve kariyer 

Farhadi Homayoon Shahr'da doğdu (kelimenin tam anlamıyla "uğurlu şehir"). 1979 İslam Devrimi'nden sonra kent, Khomeyni Şahr olarak adlandırıldı (tam anlamıyla Humeyni şehri). İsfahan ilinde, İsfahan şehri yakınlarında bulunur. Sırasıyla Tahran Üniversitesi ve Tarbiat Modares Üniversitesi'nde Dramatik Sanatlarda Lisans ve Sahne Yönünde MA derecesi ile tiyatrodan mezun oldu. Farhadi, IRIB için oyun ve senaryo yazmaya geçmeden önce, İran Genç Sinema Derneği'nin İsfahan şubesinde kısa 8mm ve 16mm filmler hazırladı. Ayrıca bu tür televizyon dizilerini A Tale of a City olarak yönetti ve Ebrahim Hatamikia'nın Low Heights için senaryo yazdı. Toz Dansı, uzun metrajlı filmi başlangıcıydı,  A Beautiful City ile izledi.

Üçüncü filmi Fireworks Çarşamba, 2006 Chicago Uluslararası Film Festivali'nde Altın Hugo kazandı. Dördüncü filmi Elly Hakkında, onu 59. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde En İyi Yönetmen olarak Gümüş Ayı ve ayrıca Tribeca Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü kazandı. İkincisi, Hazar Denizi'ndeki İran sahillerindeki trajik turlara katılan bir grup İranlı film. Film teorisyeni ve eleştirmen David Bordwell Elly hakkında bir başyapıt çağırdı.

A Separation adlı filmi 9 Şubat 2011'de Tahran'da düzenlenen 29. Fajr Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi ve İran Film Eleştirmenleri Derneği'nden eleştirmenlerin beğenisini aldı. Farhadi, En İyi Yönetmen dahil olmak üzere dört ödül kazandı (Fireworks Çarşamba'ndan ve Elly Hakkında'nın ardından üçüncü kez). 15 Şubat 2011'de ayrıca, en iyi film için Altın Ayı ödülünü kazanan 61st Berlin Uluslararası Film Festivalinde rekabet ederek bu ödülü alan ilk İran filmi haline geldi. Haziran 2011'de A Separation, Cannes Festivali'nin kazanan The Tree of Life ile Terrence Malick'in yönettiği Sydney Film Ödülünü kazandı.

19 Aralık 2011'de Farhadi, Şubat 2012'de düzenlenen 62. Berlin Uluslararası Film Festivali için jüriye girdiği ilan edildi.

15 Ocak 2012'de, A Ayırma En İyi Yabancı Film için Altın Küre'yi kazandı.

Film aynı zamanda İran'ın 2012 Academy Awards'ta En İyi Yabancı Film ödülüne layık görüldüğünü ve bu kategoride aday gösterilmesinin dışında, En İyi Orijinal Senaryo kategorisinde de aday gösterildiğini bildirdi. A Separation, 26 Şubat 2012'de Ortadoğu'dan Akademi Ödülleri'nin 84'üncü baskısında en iyi yabancı dil filmi için Oscar alan ilk İranlı film oldu. Bu, Farhadi'yi, rekabetçi kategorilerden herhangi birinde bir Akademi Ödülü kazanan ilk İranlı olarak belirledi. Haziran 2012'de 175 kişilik diğer kişilerle birlikte Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine katılmaya davet edildi. En İyi Yabancı Film ve En İyi Uluslararası Film dalında Bağımsız Ruh Ödülü için César Ödülü Ayrılık Ödülleri. 2013 yılında Bérénice Bejo ve Tahar Rahim'ın oynadığı The Past adlı filmi, 2013 Cannes Film Festivali'nde Palme d'Or için yarıştı. Bejo, filmdeki performansıyla Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü. Shahab Hosseini ve Taraneh Alidoosti'nin oynadığı 2016 yapımı The Salesman filmi, 2016 Cannes Film Festivali'nde Palme d'Or için yarıştı. The Saleman, Farhadi için iki En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo ödülünü kazandı.

Temalar 

Sosyal ve sınıfsal yapılar 
Farhadi'nin filmleri, modern İran'ın bir mikrokozmosunu ve özellikle etkileşimlerin sınıf ve cinsiyet farklılıklarını aştığında ortaya çıkabilecek kaçınılmaz komplikasyonları ortaya koyuyor. Örneğin, A Separation adlı filmi, karakterleri sorunlarını çözemeyen ve kendi kararlarının ahlaki gerekçelerinden emin olmayan çelişkileri ve tartışmaları temsil eder.

Norma Claire Moruzzi, "Looking Glass'dan geçerek, Devrim Sonrası İran'da Dönüşlü Sinema ve Toplum" adlı eleştirel makalesiyle şunları yazıyor:

Farhadi'nin A Ayırımı, aksine, el-Şeyh gibi davranır


Filmografi- Çektiği Filmler
YearFilmCredited asNotes
DirectorProducerWriter
2002Low HeightsNoNoYesCo-written with Ebrahim Hatamikia
2003Dancing in the DustYesNoYesCo-written with Alireza Bazrafshan and Mohammad Reza Fazeli
2004The Beautiful CityYesNoYes
2006Fireworks WednesdayYesNoYesCo-written with Mani Haghighi
2007CanaanNoNoYesCo-written with Mani Haghighi
2008TambourineNoNoYes
2009Trial on the StreetNoNoYesCo-written with Masoud Kimiai
2009About EllyYesYesYes
2011A SeparationYesYesYes
2013The PastYesNoYes
2016The SalesmanYesYesYes


Televizyon için
YearFilmCredited asNotes
DirectorProducerWriter
1998The WaiterYesYesYesBroadcast on IRIB TV5
1998DoctorsNoNoYesBroadcast on IRIB TV3
1998Farrokh & Faraj Residental ComplexYesNoNoBroadcast on IRIB TV2
1999Youth daysNoNoYesBroadcast on IRIB TV5
1999Story of a CityYesYesYesBroadcast on IRIB TV5
2001Story of a City IIYesYesYesBroadcast on IRIB TV5


Ayrıca bakınız
Pers sineması

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYANIN EN ZEKİ İNSANI (William James Sidis)

William James Sidis (sidis: 1 Nisan 1898 - 17 Temmuz 1944), istisnai matematiksel yetenekleri ve birçok dilin hak iddia ettiği iddia edilen Amerikalı bir çocuktu. Kızkardeşi ölümünden sonra IQ'nun "şimdiye kadar elde edilmiş en yüksek" olduğu iddiasını doğrulamayacak bir iddia haline getirdi ancak Sidis'in gerçekten aldığı herhangi bir IQ testinin kayıtları tarih boyunca kayboldu. Harvard'a 6 yaşında girdi ve yetişkin olarak 40'ı aşkın dilde ve lehçe konuşmakta olduğu iddia edildi. Bununla birlikte, daha sonra bazı iddiaların abartılı olduğunu ve bir araştırmacının "çeşitli konularda birincil kaynakların doğruluğunu yaklaşık yirmi sekiz yıl araştırdığım ve daha önce hiç bu kadar doyurulmuş bir konuyu bulamadım" diye itiraf edildi. Efsaneler, yarı-gerçekler, abartılar ve diğer yanlış bilgi biçimleri William Sidis'in arkasındaki tarihte olduğu gibi Sidis ilk önce onun habercisi için meşhur oldu ve daha sonra tuhaflık ve kamusal yaşamdan çekilmek

BAHAİLİK(BAHAİ DİNİ)

   ( Farsça : بهائیت Bahá'iyyat , Arapça : بهائية Bahá'iyya ) insanlığın ruhsal birliğine odaklanan tek tanrılı bir din.   Bahai öğretisi üç ana temel üzerine odaklanır: yaradılışın kaynağı olan Tanrı'nın birliği , tüm önemli dinlerin aynı ruhani kaynaktan ve Tanrı'dan gelmesiyle dinin birliği ve tüm insanlığın eşit yaratılması, çeşitlilik içinde birlik ilkesi doğrultusunda ırk ve kültür farklılıklarının takdir ve kabul görmesi öğretisiyle insanlığın birliği Bahai öğretisine göre insanlığın görevi dua , içe bakış ve insanlığa hizmetle Tanrı'yı öğrenmek ve sevmektir. Bahailik 19. yüzyılda Bahaullah tarafından İran 'da kurulmuştur. Bahaullah öğretileri nedeniyle İran'dan Osmanlı İmparatorluğu 'na sürülmüş ve burada ölmüştür. Ölümünün ardından liderliği oğlu Abdülbaha devralmış ve dini İran ve Osmanlı topraklarını aşıp Avrupa ve Amerika'da yayılmaya başlarken zulme maruz kalan İran'daki mevcudiyetini ise sağlamlaştırmıştır. [3] Abülbaha&

"Raf makinesi" nedir?

"Rife machine",  Dr. Royal Raymond Rife tarafından keşfedilmiş bir araştırma aracıdır. Rife makinesi, bireyin sağlığını iyileştirmek amacıyla kişiye bazı şekillerde uygulanan ses ve / veya radyo dalgaları yayan elektronik bir cihazdır. Bu dalgaların yayıldığı hız 'frekans' olarak adlandırılır ve 'hertz' cinsinden veya saniye başına döngüler ölçülür. Deneyciler tarafından (hem pratisyen hem de özel kullanıcılar tarafından) kimyasal değişiklik yapmak için cesedi etkilemek için kullanılırlar. Deney terimini kasıtlı olarak kullanıyoruz, tam olarak bunun nedeni budur. Raymond Royal Rife Royal Rife, 20. yüzyılın en büyük bilimsel zihniyetlerinden biri olarak düşünülür. O, kanser ve diğer birçok hastalık için bir şifa bulan adam olarak sadece "titreşim enerjisini kullanarak" çalışmış olan "Çalışan Kanser Tedavisi" kitabında yer alıyor. Bir "Rife makinesi", sempatik titreşim ve rezonans ilkesinde çalışır; bu iki benzer nesne v